Tyhmät päivät takana koirien kanssa. Tokoilut Vimpelissä sunnuntaina. Epätoivoisena odottelin juoksua Helleville, vaan ei alkanut. Olisi alkanut, niin olisin voinut perua hyvillä mielin kokeen. Mieli teki perua, koska treeneissä Hellevi ei osannut ruutua (meni hi-taas-ti sinne, kun siellä ei ollut mitään). Samoin kaukot ovat vaiheessa - matkan pidentäminen kesken. Eikä muutenkaan ollut mikään innokas koko tokoshittiin. No, lähdettiin kuitenkin ison karavaanin kanssa eli Hansu, lapset ja koirat koko konkkaronkka samalla kyydillä (oli koirakärry mukana).

Kuuma oli, ihanaa (siis kesä), mutta koirien kannalta ei kiva. Jotain 30 astetta kentällä. Viksu oli ekana vuorossa Hansun kanssa ja yhden nollan kera hyvä ykkönen ;-) Siitä olisi pitänyt ottaa oppia, vaan ei - ainakaan Hellevi. Hellevin viretila näytti heti alussa huonolta, ei kiva. Paikallaoloa(kaan) ei oltu otettu porukassa hetkeen, mutta se meni ok. Seuraaminen suht kivaa, pari kertaa vähän takana ja joku tk väljä. Mutta ok. Istuminen (sekin kesken...) - ei istunut, ei yrittänytkään. Luoksetulo: ei seisahtunut! Siihen jos mihinkään kyllä luotin. Juoksi vain luokse, meni sentään maahan. Ruutu: meni purkin nuuhkaisun kautta sisälle, ehkä siinä oli jotain, en muista. Tuli väärälle puolelle sivulle kuitenkin (ei treenattu). Hyppynouto vino pa. Metalli sama juttu. Tunnari: nuuski 2 ja otti toisen, mutta se oli väärä :-( ihme juttu, koska sitä olin kokeillut ja tuo omaa. Ei voi tietää. Kaukoissa ei yrittänyt nousta istumaan tokallakaan käskyllä, joten kipitin sen luokse ja siitä nolla.

Huono kokonaisuus. Ongelmia noiden lisäksi oli luona pitämisessä, yritti ja menikin pari kertaa tuomarin / liikkurin luokse. Samoin yritti koirien luokse. Ei voi kieltää, koska tuollaisissakin pelkkä ei saa lamaantumaan. Samoin yleisesti auto edelleen lamaannuttaa.

Selma oli parempi, treeniä ei juurikaan alla, mutta osaahan se nuo liikkeet. Paikallaolot molemmat hyvät (niitä on treenannutkin). Seuraamisessa vähän löysä ja epäselmaa, vähän väljyyttä. Idiootti oli nyt hyvä vrt. aiemmmat kokeet. Luoksetulossa ongelmia maahamenossa alussa ja sitten maahanmenoon vielä lisäkäsky. Huono siis. Ruutu taisi olla muuten ok, mutta sivulletulo huono (sitä ei oo treenattu ku...joskus...). Ohjatussa katseli taivaita kapuloiden viennissä, meni pitkälle merkin taakse ja lähti kaartamaan keskelle. Sieltä ohjaus ja toi oikean. Sitten...metallinouto: KAIVOI kapulalla (tuo ikivanha juttu...). Sitten toi. Tunnarissa sama, meni kapuloille ja kaivoi pienen kuopan. Grr...oli joskus pari vuotta sitten noita enemmän, sijaistoiminta, mutta miksi? Tapa? Vaikea sanoa, koska tunnari on sille ihan helppo. Metallista ei pidä. Kaukoissa ennakoi ekaa istumista ja vinotusta, ok. Ykkönen kuitenkin tuli, oli ihan ok, vaikka laiska. Keli vaikutti, kuumuus hyydyttää Selmaa. Kirasta tuli ko. kokeessa valio, hienoa!

Sitten Selman uusi koitos eli jälkikoe. Joo-o. Ei sujunut, ei. Jana oli hyvä, siitä 40. On alkanut tehdä sitä koko ajan paremmin, kun en ole enää tehnyt ns. lähetyksiä. Aloitti jäljen hyvin, kulma ok. Sitten turveaukealle ja siellä ensin teki reunassa kulman vasemmalle. Sitten epävarmuus iski, paluu kulmaan, tsekkailuja, tutkimista ym. ja lähti eteenpäin. Mentiin turvekentällä jne. ja sitten ei, ei tämä ole oikea jälki. Yritin "nostaa" uusiksi ja tsekkailla, mistä se olisi voinut mennä. Loppujen lopuksi tuo turveaukealle tulopaikka meni ihan sotketuksi eikä saatu mitään aikaan. P juttu. Tyypillistä Selmaa: kulmassa epävarma tms., vähän hukkuu, sekaantuu, ei pysty ratkaisemaan tilannetta ja sitten se on siinä - ei osaa enää tehdä muuta. Yrittää jäljestää, ehkä jotain ihan muuta jälkeä, mutta ei, ei hyvä. Positiivista se, että tiedän ja huomasin, missä tuli ongelmia, mutta negatiivista se, että Selma ei osannut ratkaista tilannetta, vaikka yritin antaa sille tilaa. Tyhmä koira. Miten ihmeessä mä olen osannut erittäin heikoilla taidoilla opettaa Elvin ja Masun aikanaan hyviksi jälkikoiriksi, kun Selman kanssa ei onnistu?!?

No, toimenpiteitä sitten asioiden suhteen...Hellevi ei tokoile, vaan tekee pentutreenejä ja kehittelee lempilelua palkkaukseen. Otetaan agia, se on Hellevistä pop. Jälki menee (tai on mennyt). Nomesta en tiedä, se on siinäkin outo. Autotreenejä pitää aloittaa. Kieltämistä ei voi tehdä ollenkaan, Hellevi vetäytyy heti niitä kuoreensa eikä tee mitään. Samoin, jos käskee esim. odottamaan ja Selma saa tehdä jotain (ja Hellevi tietää tämän) - hyytyy ja laamailee. Sen tapa toimia, jos jotain ikävää tulee eteen - maailmaa kaatuu ja "pihlakävely" alkaa (= kävellään hartiat niin alhaalla kuin mahdollista alahuuli pitkänä). Ei kestä yhtään mitään negatiivista. Tai kestää, mutta ei sen jälkeen enää tee mitään. Vaikea motivoida, jos yhdistää mitään kielteistä asioihin (esim. kiellän menemästä koirien luokse).

Selma saa tokoilla, vähän. Jälkitreenejä ensinnäkin pitää tehdä ja toiseksi vaikeutta lisää, kunnon palkka ja kaikki avut pois. Jos se siitä lähtisi. Hankala se on, koska ikään kuin on motivaatiota paljon, mutta sitten pakka hajoaa. Pitää yrittää muutenkin vielä saada rauhallisemmaksi koko koiraa, yleistila liian stressaantunut. Ja Hellevin kiusaamisen pitää loppua, ei ollenkaan kiva kenestäkään (paitsi Selmasta). Ja minä lopetan ylimääräisten juttujen tekemisen / niiden tekemistä aikarajoilla ja jos vaikka a) harrastaisi jotain ja b) treenaisi koiria joskus.